vrijdag 16 november 2012

Dadeltaart - Datecake

en de vlaggetjes maakte ik met papier en prikkers...


Met het werk waren we een paar weken terug in een bezoekerstuin waar heerlijke dadeltaart werd geserveerd. Het "geheime recept" wilde ze niet geven, maar met wat zoeken op het internet en wat combineren kwam ik tot het volgende recept:
  • 260 gr dadels (schoongemaakt zonder pit)
  • 125 gr roomboter
  • 50 gr basterdsuiker
  • 100 gr mariakaakjes
  • 1 ei
  • kokosschaafsel 
Je maakt het in een pan en je hebt een kleine bakvorm nodig. Heb je een grote bakvorm?vermenigvuldig dan de ingredienten maal twee.
Snij de dadels in stukjes. Je smelt de boter en voegt de suiker toe. Je voegt het ei geklutst toe en gaat heel goed roeren, blijf goed roeren en zet het vuur wat hoger zodat het even doorkookt. Voeg de dadelstukjes toe en kook het minimaal een minuut door. Breek de kaakjes in kleine stukjes en voeg dit toe. Blijf ondertussen goed roeren. Laat even doorkoken.
Schep het mengsel in de bakvorm (dek de bodem af met bakpapier) en garneer met kokos. De hoogte van de taart is ongeveer 2 cm. Laat het na afkoeking in de koelkast minimaal 2 uur opstijven.
Snij in kleine stukjes want het is zeer machtig om te eten. Maar wel lekker!

Ik maakte de taart voor de dames van de "crea-dames-club".... Op vrijdagmiddag kom ik geregeld samen met 4 andere "freubeldames" en dan maken we gezamenlijk van alles, soms met papier, soms met vilt, of we haken, of naaien. Nu zijn we bezig met het breien van sokken. Een impressie:

 
één van de dames kan heel goed sokken breien, ze maakte onlangs deze mooie Noorse sokken. Ze probeert ons (de rest) nu te leren hoe je sokken breit.



 
Ik ben bezig met een rode bol en moest al twee keer opnieuw beginnen omdat het niet goed ging of niet netjes was. Nu bij de derde poging lijkt het te lukken. Driemaal scheepsrecht... maar ik loop wel wat achter op de rest....


 
wist je dat je van 1 bol tegelijk twee sokken kan breien?



 ---

I made a datecake. We had that a couple of weeks ago at work in a public garden, they did not want to give the receipt, but with a little bit of searching on the internet and combining a couple of ideas I came to the following receipt:
  • 260 gr dates (cleaned without the cores)
  • 125 gr butter
  • 50 gr sugar
  • 100 gr biscuits
  • 1 egg
  • cocos (abraded)
It is easy to make: you use a frying pan and a small mould (if you use a normal mould, than multiply the ingredients with 2). Cut the dates in small pieces. Melt the butter and add the sugar. Add a whisked egg and keeping stirring with a bit more heath so it boils. Add the date-pieces and keep stirring for about a minute. Break the biscuits into small pieces and add those to the mixture. Keep stirring for about a minute. Put the mixture into a mould (use baking paper for the bottom) and put the cocos on top. The cake is about 2 cm high. Cool it down and put it in the fridge for at least 2 hours. Cut into small pieces because it is very "heavy" eating, but very tasty too!

I made it for the ladies of the "creative-ladies-group". On Friday afternoons I often come together with 4 other women who like to craft, and we make all kind of things. Now we are learning how to knitt socks. Above you see an impression.


8 opmerkingen:

  1. klinkt erg lekker !!!
    sokken breien.... nou.... daar ga ik me niet aan wagen hoor, maar ik vind het wel heel knap van jullie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Sokken breien, daar ben ik een keer aan begonnen maar bleek echt niet mijn ding te zijn...bakken wel, dus deze taart zet ik even op mijn Pinbord (als dat niet oke is laat maar even weten). Lijkt me heerlijk en ga ik zeker een keer maken. Niet dit weekend, ik heb alles in huis voor worteltjestaart, nieuw recept :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Die taart ziet er heerlijk uit! Maar ik moet ook je chocolade taart nog proberen. Sokken breien laat ik vooralsnog aan mijn moeder over, maar ooit ga ik het ook leren... Liefs MiM

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @ Ja-Ni-Na, plaatsen op het Pinbord is uiteraard helemaal ok, leuk zelfs! Als je iets op internet zet, dan is het van iedereen toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Oh, echt heerlijk dadeltaart!! Ik maak 'm ook weleens en krijg er meteen terk in!! Eet smakelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bedankt voor het recept, ga ik zeker maken.
    En sokken breien ??? Heb ik ooit gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat was het gezellig he? Het straalt ook van de foto's af. De taart was echt heerlijk!!

    Ik zie je bij de volgende bijeenkomst van de creatieve dames,

    groet, Astrid

    BeantwoordenVerwijderen
  8. dadelrecept is opgeslagen om een keer te proberen en wat gezellig dat jullie zo samen komen. Wij doen dat met zelf lingerie maaksters!

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een reactie achter wilt laten! Ik lees alles en ben nieuwsgierig naar je commentaar en mening.

Thanks for leaving a comment! I read everything and like to know your comments and opinions.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...