zaterdag 24 december 2016

Bakken voor de buren - Baking for the neighbours


We hebben hele fijne en rustige buren. Omdat we zeer blij met ze zijn, maak ik met kerst altijd een klein aardigheidje. Ik knutselde al eens wat, maakte kerststukjes en dit jaar ging ik met de oven aan de slag. Kerstkoekjes! Mmmmm

Kerstboom spritsen

ingrediënten:
150 gr zachte boter
125 gr poedersuiker
65 gr eiwit
een paar druppels vanille essence
250 gr bloem
snuf zout

Het is een spuit en roerbeslag. Roer de zachte boter, suiker, eiwit en vanille door elkaar. Voeg de bloem en zout toe en roer nogmaals tot een egaal mengsel. Doe het deeg in een spuitzak en spuit gelijkmatige koekjes. Als je ze even groot maakt, dan zijn ze tegelijk gaar. Bak in de oven op 170 graden goudbruin & gaar in ongeveer 15 minuten. Laat ze afkoelen op een rekje.


Sinaasappel - gember koekjes

Ingrediënten:
130 gr boter (in blokjes)
185 gr suiker (ik gebruikte deels donkere basterdsuiker)
zakje vanille suiker
1 ei
280 gr bloem
geraspte schil van 1 grote sinaasappel (alleen het oranje)
2 theelepels kaneel
1,5 theelepel gemberpoeder

Dit is een kneeddeeg. Doe de ingredienten bij elkaar en kneed met de hand tot een deegbal. Kneed alles goed door elkaar. Laat even rusten in de koelkast. Rol vervolgens uit tot een dunne lap (0,5 cm) en steek de koekjes uit. Bak de koekjes in 5 a 8 minuten tot ze goudbruin zijn. Leg de koekjes voorzichtig (ze zijn nog een beetje slap) op een rekje en laat ze afkoelen. Daarna zijn ze stevig. Het zijn koekjes met een "bite". 
Ik vulde eerst een bakplaat, bakte ze in de oven en stak vervolgens de volgende koekjes uit. Zo kan je achter elkaar doorwerken. Door de korte baktijd, kan je het makkelijk, plaat voor plaat doen.


Ik maakte ook stroopwafel rotjes. Het recept hiervan vind je hier.

De koekjes zijn mooi verpakt met wat thee en koffie in twee mooie pakketjes. Die nu inmiddels bij de buren bij de kerstboom staan.


Fijne kerst allemaal!

---

 We have very nice and quiet neighbours. Because we are very happy with them, I bring them a homemode gift at Christmas. This year: Christmas cookies! Yummie!

Christmastrees:

ingredients:
150g soft butter
125g icing sugar
65 g egg white
a few drops of vanilla essence
250g flour
pinch of salt

It is a stir and piping batter. Stir the softened butter, sugar, egg and vanilla together. Add the flour and salt and stir again until you have a smooth mixture. Put the dough into a piping bag and pipe even biscuits. If you make them the same size, then they have the same baking time. Bake in the oven at 170 degrees celsius until golden brown and done (in about 15 minutes). Let cool on a rack.


Orange - ginger biscuits

ingredients:
130 g butter (hard and diced)
185 g sugar (I used partly dark brown sugar)
1 small bag vanilla sugar (8 gr)
1 egg
280 g flour
grated zest of 1 large orange (outer part only, not the white)
2 teaspoons cinnamon
1,5 teaspoon ground ginger

This is a kneading dough. Put the ingredients together and knead by hand until a dough. Knead together well. Leave to rest in the refrigerator. Then roll out to a thin sheet (0.5 cm) and cut the cookies. Bake in 5 to 8 minutes until golden brown. Lay the biscuits (they are still a little soft) on a rack and let them cool. Then they become sturdy. This are cookies with a "bite".
I first filled a baking sheet, baked them in the oven and in the meanwhile cut the other cookies. So you can work consecutively. Due to the short baking time, you can do it easily, sheet by sheet.

I also made Syrup waffle rocks. You will find the recipe here.

The cookies are nicely packaged and wrapped with some tea and coffee. They lie underneath the neighbours christmas tree now. 

Happy Christmas to all!

3 opmerkingen:

  1. ze zien er perfect uit. Wat leuk dat je ieder jaar iets anders doet voor de buurtjes.
    Fijne kerstdagen gewenst!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een lief cadeautje! Voor jou ook hele fijne feestdagen, geniet ervan!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dank je wel voor de lekkere recepten! Fijne feestdagen voor jullie,
    groetjes Sofie

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een reactie achter wilt laten! Ik lees alles en ben nieuwsgierig naar je commentaar en mening.

Thanks for leaving a comment! I read everything and like to know your comments and opinions.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...