zondag 6 mei 2012

stokbrood bakken - baking baguette


Sinds weken bakken we in het weekend vaak zelf ons stokbrood. Heel leuk om te doen, iedere week wordt het weer net iets anders en elke keer lekker vers en knapperig!

Ingrediënten:
7 gr gedroogde gist (1 zakje)
15 gr honing
2 dl lauw water
330 gr tarwebloem
9 gr zout

Werkwijze:
Los de gist op in 1 dl lauw water en doe de honing erbij. Meng het goed door elkaar zodat de gist tot leven komt. Doe de bloem in een kom en voeg het zout toe. Meng het gist-honing-water mengsel bij de bloem. En ga mengen met je handen, voeg langzaam nog eens 1 dl lauw water toe. Je krijgt een beetje een klef deeg wat een beetje aan je handen kleeft. Kneed nu alles goed door 5 minuten lang. Vouw het deeg tijdens het kneden dubbel zodat er goed lucht tussen komt. Doe de deegbal terug in de kom, maak met een mes inkepingen zodat het deeg makkelijk kan rijzen. Doe een doek op de kom en laat het rusten voor minstens een uur. Als het goed is, is het deeg nu twee maal zo groot geworden. Kneed de lucht uit het deeg en kneed het nogmaals 1 minuut door elkaar.


Vorm 1 of twee dunne cilinders van het deeg. Leg het op een bakplaat met bakpapier. Maak weer inkepingen met een mes en bestrooi het desgewenst met wat bloem (doe de bloem in een melkzeefje, dat strooit mooi gelijkmatig). Laat het vervolgens weer een uur rusten.


Het deeg is weer in volume toegenomen.

Bak het tenslotte in een voorverwarmde oven op 220 graden celsius voor ongeveer 25 minuten totdat het mooi goudbruin is. Door op de onderkant van het brood te kloppen kan je horen of het goed gaar is, als je een hol geluid hoort dan is het goed. Laat het afkoelen en snij het in stukken.




Eet smakelijk!

---

Since weeks we are baking our own baguettes during the weekends. It is a lot of fun to do, every week it is different, but always tasty.

Ingredients:
7 gr dried yeast
15 gr honey
2 dl semi-hot water
330 gr flour
9 gr salt

How you make it:

Add the yeast to 1 dl semi-hot water and add the honey, mix it together. Put the flour and salt in a bowl. Add the yeast-mixture to it and start to mix with your hands. Add 1 dl semi-hot water gradually. The dough is a bit sticky to your hands. Knead the dough for 5 minutes. Put it back in the bowl and cut some notches in it, let it rest for at least one hour. It will be twice as big in volume. Knead all the air out of it, knead for 1 minute. Make one or two cilinders (like a baguette) and put it with baking paper on a tray. Make again notches in it. You can scatter some flour over it if you want. Let it again rest for one hour.
Bake it in a pre-heated oven at 220 degrees celsius for about 25 minutes, till it is goldenbrown. Let it cool down and cut it in pieces.

Bon Appetit!

4 opmerkingen:

  1. Dat ga ik eens proberen. Het gaan dan wel een paar kleine stokbroodjes worden.
    Op dit soort momenten baal ik ervan, dat we geen fatsoenlijke oven hebben....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. MMMMM lekker! Ik raad je aan om eens te gaan piepen op mijn blog! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ziet er heerlijk uit...kon ik het maar ruiken!

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een reactie achter wilt laten! Ik lees alles en ben nieuwsgierig naar je commentaar en mening.

Thanks for leaving a comment! I read everything and like to know your comments and opinions.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...