Geinspireerd door de Franse weken bij de groot grutter.... maakte ik Madeleines.... die zijn hier zeer gewild...
Ik zocht wat op het internet en kwam tot onderstaand recept (voor 24 madeleines):
60 gr amandelen (gemalen met de hak-staafmixer tot poeder)
150 gr poedersuiker
60 gr bloem
5 eiwitten (ja, alleen het wit van middelgrote eieren)
150 gr roomboter
een eetlepel honing
evt. amandelschaafsel om mee te versieren
Bereiding: Smelt de boter in een pannetje tot het bruin en nootachtig is en laat het afkoelen (beurre noisette). Meng alle droge bestanddelen (amandelpoeder, poedersuiker en bloem) door elkaar. Klop de eiwitten luchtig (maar niet te lang). Voeg de droge bestanddelen erbij en roer door elkaar. Doe de afgekoelde beurre noisette en de honing erbij en roer door elkaar. Laat het beslag minimaal een uur afkoelen in de koelkast. Vet de mandeleine vorm in met boter en verwarm de oven op 200 graden celsius. Vul de vormpje 3/4 (en strooi er evt. amandelschaafsel op) en bak voor 10 tot 12 minuten tot ze goudbruin zijn.
Oh la la, bon appetit!
P.S.: de overgebleven 5 eidooiers kan je goed gebruiken voor creme brullee.... kijk maar hier.
---
Inspired by the French weeks at the grocerystore.... I made Madeleines .... these small cakes are very popular in our family ...
I searched on the internet and came up with the following recipe (for 24):
60 g almonds (crushed with the blender til powder)
150g icing sugar
60 g flour
5 egg whites (yes, only the white of medium size eggs)
150g butter
a tablespoon of honey
possible: almondshavings to decorate
Preparation: Melt the butter in a saucepan until brown and nutty, and let it cool (beurre noisette). Mix all dry ingredients (almond powder, icing sugar and flour) together. Beat the egg lightly (not too long). Add the dry ingredients and stir together. Put the cooled beurre noisette and honey in and stir together. Let the batter at least an hour in the refrigerator. Grease the mold with butter and preheat the oven to 200 degrees celsius. Fill in the madeleine shapes by three quarters (and sprinkle poss. almondshavings on them) and bake for 10 to 12 minutes until golden brown.
Oh la la, bon appetit!
PS: the remaining 5 egg yolks can be used well for creme brullee .... just look here.
I searched on the internet and came up with the following recipe (for 24):
60 g almonds (crushed with the blender til powder)
150g icing sugar
60 g flour
5 egg whites (yes, only the white of medium size eggs)
150g butter
a tablespoon of honey
possible: almondshavings to decorate
Preparation: Melt the butter in a saucepan until brown and nutty, and let it cool (beurre noisette). Mix all dry ingredients (almond powder, icing sugar and flour) together. Beat the egg lightly (not too long). Add the dry ingredients and stir together. Put the cooled beurre noisette and honey in and stir together. Let the batter at least an hour in the refrigerator. Grease the mold with butter and preheat the oven to 200 degrees celsius. Fill in the madeleine shapes by three quarters (and sprinkle poss. almondshavings on them) and bake for 10 to 12 minutes until golden brown.
Oh la la, bon appetit!
PS: the remaining 5 egg yolks can be used well for creme brullee .... just look here.
En zoiets zocht ik net :-) dan kunnen de meegebrachte franse Madeleine vormpje ook eens gebruikt.
BeantwoordenVerwijderenLekker....maar wel ingewikkeld....misschien ga ik een poging wagen om ze ook te maken
BeantwoordenVerwijderen